Vara și-a intrat pe deplin în drepturi și nici că vrea să ne lase. Avem parte de o vreme extrem de călduroasă, cu disconfort termic ridicat în majoritatea regiunilor, dar instabilă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) a depăşit deja pragul critic de 80 de unităţi local în zonele de câmpie.

Și veștile nu sunt deloc îmbucurătoare din partea meteorologilor. Continuă aversele torenţiale, descărcările electrice, intensificările de scurtă durată ale vântului, dar și vijeliile. Sunt condiţii de grindină local în extremitatea de vest şi nord-vest şi pe suprafeţe mici în restul teritoriului.  În următoarele două zile, vremea se menţine călduroasă dar instabilă. Indicele temperatură-umezeală va trece de pragul critic de 80 de unităţi mai ales în zonele de câmpie. Mâine va ploua în zonele de deal şi de munte, în nord-vest, est şi sud-est.

De altfel, Europa s-a confruntat săptămâna aceasta cu furtuni violente, dar săptămâna viitoare va fi marcată de un val de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius în Franţa şi Italia. Meteorologii au avertizat la începutul acestei luni că valurile de căldură vor deveni un fenomen obişnuit vara aceasta în Europa. Potrivit Agenţiei Europene pentru Mediu, 2018 a fost unul dintre cei mai călduroşi trei ani din istoria înregistrărilor meteo din Europa.

Conform ANM, duminică, în vestul, nordul, centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin înnorări, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi posibil căderi de grindină. În restul teritoriului, vremea va fi călduroasă, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse. Cantităţile de apă vor fi local mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 27 şi 34 de grade, iar cele minime între 12 şi 24 de grade. Nici săptămîna viitoare nu vine cu vreme mai bună. În primele trei zile, vremea se menţine călduroasă în cea mai mare parte a ţării. Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat în majoritatea regiunilor, în special în primele două zile, anunță adevarul.ro.