Printr-o interpelare parlamentară, deputatul AUR de Galați, Lilian Scripnic, i-a solicitat ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, să ia în calcul folosirea fondurilor europene nerambursabile alocate României pentru construcția noului Aeroport „Dunărea de Jos” Galați, conform unui comunicat.

„În cadrul unei campanii de consultare desfășurate de Banca Mondială, înființarea unui aeroport în zona Galați – Brăila se află în topul priorităților votate atât de gălățeni, cât și de brăileni. Acesta este motivul pentru care vă solicit să includeți Noul Aeroport „Dunărea de Jos” Galați pe lista prioritară a obiectivelor de investiții în infrastructura de transport și să luați în calcul folosirea fondurilor nerambursabile de la UE, în exercițiul financiar 2021-2027, pentru construcția acestuia. Vechiul Aeroport „Dunărea de Jos” Galați, care a funcționat în perioada 1920-1965, a supraviețuit Primului Război Mondial, a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu a reușit să supraviețuiască regimului comunist”, i-a spus parlamentarul gălățean ministrului Drulă.

Aeroportul va avea un mare impact asupra dezvoltării industriale

Lilian Scripnic susține că aeroportul va avea un mare impact asupra dezvoltării industriale și a turismului în zona Galați-Brăila. „Ați putea spune că nu e momentul potrivit să discutăm despre construcția unui aeroport nou câtă vreme traficul aerian a scăzut dramatic pe perioada crizei pandemice.

Un asemenea proiect nu se construiește însă de azi pe mâine, ci vizează dezvoltarea pe termen mediu și lung a activităților industriale și a turismului în zona Galați-Brăila, cea mai mare aglomerare urbană din România, după municipiul București.  În plus, poziția geografică a județului Galați, în relație cu Republica Moldova și Ucraina, vine ca argument suplimentar în favoarea construcției noului aeroport”, a explicat deputatul AUR de Galați.

În opinia acestuia, în alocarea resurselor, Guvernul trebuie să țină cont de prioritățile cetățenilor: „Mai mult, ne găsim în perioada de stabilire a priorităților și de pregătire a mecanismelor prin care România va accesa fonduri europene în următorii șapte ani. Deci e momentul în care actualul guvern decide dacă ține sau nu cont de prioritățile cetățenilor în alocarea resurselor. Iar gălățenii trebuie să știe: actualul Guvern PNL-USR-PLUS-UDMR vrea sau nu vrea să construiască un nou aeroport la Galați cu bani europeni? În egală măsură, dacă există voință politică, proiectul poate fi realizat cu bani de la bugetul de stat sau în parteneriat public-privat”.

„În calitate de parlamentar de Galați, vă solicit să revizuiți prioritățile legate de proiectele de infrastructură din județul pe care îl reprezint, să confruntați studiile pe care le are ministerul cu cele elaborate de autoritățile publice locale și să începeți, așa cum vă cer cetățenii, construcția Noului Aeroport „Dunărea de Jos” Galați”, a mai spus deputatul AUR, Lilian Scripnic, în interpelarea adresată ministrului Transporturilor și Infrastructurii.