România, lovită de un nor de praf saharian chiar de Paști!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a informat joi, 29 aprilie, că masa de aer ce urmează să ajungă deasupra României va fi mult mai redusă, comparativ cu fenomenul din Peninsula Italică și şi sudul Peninsulei Balcanice.

„În perioada 30 aprilie – 3 mai, circulaţia aerului, preponderent din sector sud-vestic, favorizează avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. Concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mult mai reduse, în comparaţie cu cele din zona Peninsulei Italice şi sudul Peninsulei Balcanice”, a transmis ANM într-un comunicat de presă.

Totodată, ANM punctează că depunerile de praf din România vor putea fi observate la finalul săptămânii, în intervalul 1-2 mai, în zonele şi intervalele cu ploaie, la început în special în regiunile sud-vestice, apoi şi în restul ţării.

Se schimbă vremea în România

Anterior, ANM a oferit și o prognoză pentru Joia Mare. Astfel, meteorologii informează că temperaturile vor crește în timpul zilei chiar dacă înnorările fi mai persistente în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, dar numai cu totul izolat vor fi ploi slabe. De la orele serii, înnorările se vor accentua în special în regiunile vestice și nord-vestice, dar și în zonele de munte limitrofe, unde local se vor semnala averse de ploaie în general moderate cantitativ, însoțite și de descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă și local în vest și nord-est. Temperaturile maxime ce se vor încadra între 12-14 grade pe litoral și 23 de grade în Banat, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 și 14 grade, mai scăzute în depresiuni, spre 1 grad. în zonele joase, dimineața și noaptea pe arii restrânse se va semnala ceață.

În ceea ce privește Capitala, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel, temperatura maximă va fi de 17-18 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 8 grade. Cerul va avea înnorări, dar probabilitatea de apariție a ploii va fi redusă. Vântul va sufla în general slab. Dimineața și noaptea, vor fi condiții de ceață.