România va beneficia de 935.000 de euro prin intermediul schemei de finanţare pentru mobilităţi universitare în Spaţiul Economic European (SEE). La această sumă se adaugă 135.000 de euro contribuţie de la bugetul naţional. Scopul acestei scheme este de a sprijini studenţii şi profesorii români atsfel încât să poată urma cursurile unor univeristăţi şi cursuri de formare.

Concret, studenţii vor putea beneficia de burse între trei şi 12 luni, astfel încât să poată frecventa cursurile univeristăţilor din Norvegia, Lichtenstein şi Islanda. Personalul didactic va avea două tipuri de misiuni: predare („teaching assignments”) şi de formare („staff training”). Profesorii se vor putea deplasa pentru mimimum o săptămână şi maximum o lună. Bursele studenţilor se vor ridica la 1.000 de euro/lună, iar ale profesorilor, la 1.000 de euro/săptămână (însă fără a putea depăşi un total de 3.500 de euro pentru întreaga perioadă de deplasare a profesorilor).

Programul va fi lansat mâine, 12 martie, la hotel Royal din Bucureşti, în prezenţa ambasadorului Norvegiei la Bucureşti, domnul Øystein Hovdkinn. Apelul la candidaturi din partea universităţilor eligibile,  cu scopul de a obţine fonduri pentru burse in anul academic 2009-2010, va fi lansat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) pe data de 20 martie 2009. Sunt eligibile toate universităţile publice sau private participante la programul Erasmus. Informaţiile se vor regăsi pe pagina web a instituţiei – www.anpcdefp.ro