Astfel, în Iași masca de protecție a devenit obligatorie spațiile aglomerate deschise iar aglomerația este strict interzisă în piețe, magazine sau autobuze. Aceste măsuri au fost reintroduse pentru a controla pandemia de coronavirus la nivelul municipiului.

În transportul în comun, ieșenii nu au voie să se îngrămădească, ci să se așeze doar pe locurile special marcate. Se pare că aceste măsuri ușoare sunt dificile pentru ieșeni.

La intrarea în piețe, cei din Iași trebuie să fie din nou testați. În plus, limita de persoane este de 100. Străzile din Iași sunt din nou dezinfectate. Pentru că bătrânii sunt cei mai expuși acestui virus, aceștia primesc din nou ajutoare pentru a evita ieșitul din casă.

Situația coronavirus în Iași

Măsurile aplicate în timpul stării de urgență au fost reintroduse după ce în Iași au fost confirmate 1220 de cazuri COVID, 16 persoane fiind diagnosticate pozitiv. Mai mult decât atât, Spitalele din municipiu, destinate cazurilor COVID, încep să rămână fără locuri și la terapie intensivă și pe alte secții.

„Iașiul, în momentul de faţă, nu are un număr de locuri libere confortabil. Deci numărul de îmbolnăviri sau al celor care sunt purtători este în creștere”, a declarat Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

Ce spune primarul orașului

„Acele măsuri de distanțare și purtarea măștilor și distanța în piețe din starea de urgență le-am reluat de astăzi. Poliţia Locală a fost invitată să încerce să fie un pic mai activă, inclusiv în zonele de cluburi, distracţie”, a declarat Mihai Chirică, primarului orașului Iași.

„Am mers pe aceleaşi măsuri din starea de urgenţă pentru că de fapt ne aflăm într-o situaţie mai grea decât în starea de urgenţă în ultima perioadă, vrem să fim cât se poate de preventivi, poate reuşim să începem şcoala în septembrie şi în octombrie anul universitar.

Nu încercăm să stricăm viața nimănui. Nu vreau să ajungem la carantinare, pentru că o carantinare a municipiului Iaşi, care e miezul Moldovei, ar fi extraordinar de dificilă pentru toată regiunea”, a mai explicat acesta.