Wang a dezvoltat celule microbiene de combustie (MFCs) care transformă mai eficient deșeurile organice în energie electrică. Intel ISEF a avut loc în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii.

Wang a identificat gene specifice în bacterii E.coli îmbunătățite genetic, care le-au permis să genereze într-un mod eficient energie. Sistemul său poate produce în mod semnificativ mai multă putere față de procesele MFC existente la un cost care este competitiv cu energia solară, ceea ce va face posibilă comercializarea MFC.

Syamantak Payra (15 ani) din Friendswood, Texas, a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari, pentru realizarea unei genunchiere electrice low-cost care îi permite unei persoane cu un picior slăbit să meargă mai ușor. Atunci când Payra a testat prototipul său pe două persoane afectate de poliomielită, dispozitivul său i-a ajutat să-și recapete rapid mobilitatea.

Kathy Liu, în vârstă de 17 ani, din Salt Lake City, Utah, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unei componente alternative a bateriei, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ performanțele și siguranța acesteia. Bateria reîncărcabilă a lui Liu este mai mică și mai ușoară, lipsită de riscul de incendiu în bateriile litiu-ion, care sunt utilizate în avioane, telefoane mobile și chiar în hoverboard-uri.

Ediția din 2016 a Intel ISEF a adunat peste 1.700 de tineri selectați din 419 de târguri afiliate din 77 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 22 de câștigători la secțiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu burse de 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.

România a fost reprezentată la ediția Intel ISEF din acest an de zece elevi din Bucureşti, Eforie Sud şi Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănuşa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicaţii ale polimerilor în robotică și medicină, sistemul care oferă siguranță la volan, până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficienţe de vedere.