Ioan Talpeş a vorbit, duminică seară în emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la postul Realitatea TV despre „statul paralel”. Fostul șef al SIE a susținut că există lumi paralele şi această formulă se aplică tuturor sistemelor care până la urmă sunt organizate.

„Ne referim la stat, servicii, ce vă imaginaţi dumneavoastră că funcţionează ca să aibă o formulă acceptată… pentru că până la urmă dezordinea e mai puţin organizată, ea aproape vine de la sine, ea nu trebuie decât iniţiată. Se pare că umanitatea vine din această condiţie a dezordinii şi a fost o dezordine incipientă în lupta asta. (…) Ordinea este organizată şi ordinea trebuie susţinută. Ei, că se ajunge şi la formule din acestea, constituie pentru dumneavoastră subiectul de abordare, adică stat paralel sau, mă rog, sistem paralel, sisteme paralele, asta e natural, cred eu, să existe”, a punctat fostul șef al SIE.

În opinia sa, ar trebui gândit mai profund, mai ales că se face referire doar la servicii.

Ioan Talpeș, despre oamenii care trec prin servicii

„Serviciile fac, serviciile au făcut, desfac, refac. (…) Controlează absolut tot, fac afaceri… mie mi se pare că aici e un forţaj. Şi când spun un forţaj, mă gândesc în primul rând la oamenii care trec prin servicii. Pentru că până la urmă, din cunoaşterile mele, cele mai multe chestiuni care sunt făcute în afara legii, chiar prin încălcarea legii, sunt făcute de oameni. De oamenii aceia care, la un moment dat, sunt în servicii, servesc în fazele incipiente sau ale evoluţiei lor în servicii, servesc, în primul rând, interesele Serviciului şi implicit al statului, pentru că serviciile nu pot servi în afara intereselor. Nu există servicii care să nu servească statul. Oameni, da, dar servicii, nu. Şi de aceea mie mi se pare că este o greşeală să se continue cu insistenţă, privitor la… adresându-se serviciilor… nu, oamenii. Şi dacă ne uităm pe parcurs, putem să constatăm cât se poate de clar acest lucru.”, a arătat Talpeș.

Dacă se face o comparaţie cu locul serviciilor de informaţii din celelalte state foste membre ale Tratatului de la Varşovia, fostul șef al SIE a sesiza că nimeni nu a ajuns la starea de prostraţie la care am ajuns noi în materie de abordare a serviiciilor.

„Haideţi să ne gândim puţin la ce s-a întâmplat cu celelalte servicii din tratatul de la Varşovia: serviciul polonez, ceh, maghiar, ce să mai vorbim, bulgar, acolo nu au fost asemenea crize şi în niciun caz dispute în materia respectivă. România trebiuie să-şi rezolve o dată şi această situaţie, aceea a serviciilor, pentru că ceea ce se produce zi de zi fără niciun fel de reţinere este discreditarea acestor instituţii… din cauza unor persoane. Şi atunci ce facem, continuăm pe chestiunea aceasta? Dacă continuăm pe chestiunea aceasta, categoric nu facem altceva decât prin discreditarea serviciior, de fapt, refuzăm statului, refuzăm, şi spun foarte apăsat acest lucru, şansa de a se apăra, şansa de a-şi promova interesele, pentru că serviciile nu promovează în primul rând interesele individului”, a comentat Talpeş, la Realitatea.

Statul e slăbit în fața serviciilor de informații?

Întrebat dacă statul român nu este slăbit în faţa serviciilor de informaţii, Talpeş a dat un răspuns categoric.

„Păi, acum, fără supărare, dacă nu ar fi în tot şi în toate, înseamnă că statul este mai slab decât ăsta în care trăim noi, pentru că serviciile trebuie să servească Statul. Deci, vrând, nevrând, în schemele lor de funcţionare, ele servesc în primul rând promovarea intereselor statului, apărarea intereselor Statului. vedeţi, noi am ajuns indivizi, păi, cetăţeanul, drepturile cetăţeanului.. păi, e dreptul cetăţeanului, dar nu gândiţi că drepturile cetăţeanului funcţionează într-un sistem? Sau, fără supărare, uitaţi ce facem la ora actuală cu pandemia aceasta. păi, toţi cetăţenii au drepturi, nu? Toţi cetăţenii au dreptul să spună una sau alta… niciunul nu gândeşte de ce statul, care e acuzat, nu reuşeşte să vină în întâmpinarea, nu reuşeşte să acopere.”, a punctat fostul șef al SIE.

Sursa foto: SIE