Potrivit lui Gelu Diaconu, măsura este un atac la utilizarea lichidităților proprii ale firmelor, în condițiile în care ”rulajul lunar de TVA nu e al statului”. Îl anunț pe premierul Tudose că a statului e doar diferența dintre colectat și deductibil, care în toate situațiile e mai mică decât rulajul colectatului.Sunt agenți economici, mai ales cei care derulează investiții mari, a căror TVA deducctibilă este o mare perioadă de timp mai mare decât TVA colectată”, a spus Diaconu.

”Există un principiu constituțional sacrosanct al inviolabilității proprietății, care am crezut că ne-a desprins definitiv de perioada comunistoidă! Nu poate statul să îți blocheze accesul la proprii bani!”, a adăugat acesta.

Măsura a fost contestată vehement de întreg mediul de afaceri. Împovărarea administrativă și birocratică a contribuabililor onești cu măsuri ca plată defalcată a TVA nu este, pe termen lung, o bună strategie de combatere a evaziunii fiscale, este de părere Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Impactul negativ al legii este evidenţiat şi de constructori şi producătorii de materiale pentru construcţii.