Un diplomat american șochează organismele internaționale. Washingtonul acuză Moscova că a deplasat o forță militară impresionantă la granița cu Ucraina și solicită Rusiei să invite reprezentanţi străini, care să viziteze aceste teritorii, pentru a atenua tensiunile.

SUA cer Federației Ruse să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi, pe fondul îngrijorărilor crescute cu privire la posibilitatea unui conflict armat.

Un diplomat american șochează organismele internaționale. Până la 25.000 de militari ruși la granița cu Ucraina

Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena, transmite dpa.

Moscova ar trebui să invite reprezentanţi străini să viziteze aceste teritorii pentru a atenua tensiunile, a sugerat diplomatul american.

‘Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014’, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online.

Îngrijorări privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune

‘Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi’, a spus ea, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune.

Moscova a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

NATO cere retragerea trupelor ruse

Trebuie precizat că NATO a cerut deja Rusiei să pună capăt operațiunilor militare din apropierea fronterelor Ucrainei, operațiuni care au stârnit temeri legate de escaladarea unui conflict între cele două țări, în fierbere după invazia Kremlinului din 2014.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia trebuie să-și retragă miile de soldați pe care, în ultimele săptămâni, i-a comasat în apropierea Ucrainei.

”Prezența militară considerabilă a Rusiei este nemotivată, inexplicabilă și extrem de îngrijorătoare”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă organizată în urma întrevederii avute cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

”Rusia trebuie să pună capăt operațiunilor militare din Ucraina și din jurul acesteia, să-și înceteze provocările și să dezamorseze situația imediat”, a solicitat Stoltenberg, în numele NATO.

Sursa foto: Dreamstime.