Ucraina trebuie să devină o Mecca a investițiilor ”din Europa Centrală și de Est. Aceasta este problema supraviețuirii noastre”, a proclamat președintele ucrainean Volodimir Zelenskyi la Forumul Economic de la Davos, în ianuarie 2020.

Apelul său la Davos a fost confirmarea internațională a politicii ușilor deschise pentru investitorii străini. Pe care o mai anunțase și în 2019. Atunci, Zelenski a organizat o conferință cu oameni de afaceri internaționali pentru a-i încuraja să aibă încredere în țara sa, în ciuda reputației privind puterea oligarhilor și a corupției.

Zelenski a promis ca va eradica corupția și va elimina nedreptățile, punînd mai presus de orice statul de drept și un regim fiscal special pentru investițiile străine directe (ISD).

Timpul s-a scurs și foarte puține dintre aceste schimbări pozitive au avut loc. Mai mult, potrivit unui sondaj al Camerei de Comerț Americane din martie 2021, absența statului de drept (66%), corupția (54%) și lipsa unei reforme îndrăznețe (45%) au fost identificate de către reprezentanții companiilor drept cele mai mari trei obstacole în calea afacerilor.