În ultimii 70 de ani, economia Statelor Unite ale Americii a crescut încontinuu şi a generat în permanenţă venituri în creştere pentru americani. Anul 2000 a însemnat anul în care lucrurile s-au inversat, scrie un articol apărut în publicaţia „Washington Post”. Cotidianul arată că în materie de creat locuri de muncă, America poate caracteriza ultimii 10 ani printr-un singur cuvânt: zero.

Conform unui studiu mai amplu, citat de „Washington Post”, cifrele arată că din decembrie 1999 şi până în noiembrie 2009 piaţa muncii din SUA a suferit o stagnare, după ce în perioadele anterioare, similare ca durată, înregistrase creşteri de cel puţin 20%.0-44981-img_7318.jpg

Explicaţia stă în faptul că deceniul încheiat în 2000 a început într-o perioadă ce se afla imediat după un maximum atins de pieţele financiare şi de o bulă a investiţiilor şi s-a încheiat într-o perioadă de grea încercare pentru economia americană, care avea să continue şi în anii următori.

Un alt motiv pentru care piaţa americană a muncii a suferit această stagnare au fost miile de miliarde de dolari cheltuite în investiţiile imobiliare şi în cheltuielile pentru consum din prima jumătate a anilor 2000, ceea ce a distorsionat activitatea economică.

Gestiune proastă a problemelor macroeconomice

„Problema este că am gestionat prost tot ce ţine de macroeconomie şi acest lucru ne-a adus numai necazuri”, spune Nariman Behravesh, economist şef la IHS Global Insight, care arată că cel mai rău lucru care a avut loc a fost faptul că bulele imobiliare au scăpat de sub control, întrucât au generat un boom de îndatorare. Astfel, cifrele arată că datoria generată de creditele ipotecare a crescut cu 117% din 1999 până la maximul atins în 2008.

Pe scurt, americanii se împrumutau ca să-şi cumpere locuinţe scumpe şi să-şi sprijine consumul din ce în ce mai mare, fapt care a adus probleme sistemului financiar şi, implicit, investiţiilor. De aici şi până la blocarea pieţei muncii nu a fost decât un singur pas.

SURSA: „Washington Post”