Doliu în lumea caricaturiștilor, după ce cel mai popular caricaturist din Iran, Kambiz Derambakhsh, celebru pentru desenele sale satirice despre lumea modernă, s-a stins din viață, arată mass-media locală din Iran. Totodată, potrivit cotidianului Le Figaro, bărbatul avea 79 de ani și s-a stins din viață din cauza unor complicații legate de infectarea cu noul coronavirus.

Tragicul anunț a fost făcut de ministrul iranian al Culturii, Mohammad-Mehdi Esmaïli, care a mai adăugat că moștenirea prețioasă a caricaturistului se reflectă în viața poporului iranian.

„Moştenirea sa preţioasă, care reflectă viaţa poporului iranian, va rămâne în memoria noastră pentru totodeauna”, a scris ministrul iranian al Culturii, Mohammad-Mehdi Esmaïli, într-un mesaj.

Caricaturistul Kambiz Derambakhsh s-a născut la Shiraz, în sudul Iranului, Kambiz Derambakhsh şi-a prezentat ilustraţiile în mai multe ziare de renume şi expoziţii din lume, de-a lungul carierei. În anul 2014, ilustratorul a primit insigna de cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, în cadrul unei ceremonii la ambasada Franţei din Teheran. Totodată, operele sale au fost expuse în Germania, Japonia, Turcia, precum şi în Franţa, la Galeria Nicolas Flamel.

Doliu în lumea caricaturiștilor. A murit o adevărată legendă

Una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Kambiz Derambakhsh va rămâne personajul său fetiş. Este vorba despre un bărbat obişnuit, fără chip, un fel de marionetă, schiţat cu o tuşă de creion. Această siluetă care a devenit emblema sa, iar la un momendat, acesta declara că a avut nevoie de ani de zile pentru al putea crea

„Mi-a luat câţiva ani să-l creez”, le-a spus designerul celor de la revista online Toute la Culture în 2014. În ceea ce privește personajul, caricaturistul declara că acesta nu are origine și nu este nici bun sau rău, relația dintre cei doi fiind una extrem de specială.

Totodată, el mai declara atunci că personajul respectiv ”seamănă puţin cu alter ego-ul” său, acesta fiind un angajat, care lucrează pentru el din patru părți diferite ale lumii.

”Nu are naţionalitate, este fără origine şi poate face bine sau rău, poate fi drăguţ sau rău. Am o legătură foarte specială cu el. Acest personaj seamănă puţin cu alter ego-ul meu, ca un angajat care lucrează pentru mine în patru colţuri ale lumii. Eu sunt creatorul său şi într-o oarecare măsură Dumnezeul său”, mai declara Kambiz Derambakhsh.