Leancă ar fi primit această „sponsorizare” înainte să devină șeful guvernului de la Chișinău, pe când era ministru de Externe al Moldovei, potrivit mold-street.com, citată de tv8.md. El a deținut funcția de ministru de Externe între 2009 și 2014.
Omul de afaceri Anatol Stati este unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova. De plăti informale se pare că ar fi beneficiat și primarul din orașul Ungheni, Victor Prodan, el și cu familia să primind de la Stati 500.000 de dolari. Faptul că Iurie Leancă ar fi primit acești bani de la o companie controlată de Anatol Stați a fost dezvăluit într-o cerere depusă de  Kazahstan la Curtea de Apel Svea din Suedia, în care se cere anularea deciziei Tribunalului de Arbitraj din decembrie 2013. Atunci statul kazah a fost condamnat să plătească prejudicii de aproape 500 de milioane de dolari către omul de afaceri moldovean, familiei sale și firmele controlate de el.
Solicitarea depuse de partea kazahă a fost publicat de Ministerul Justiției din Kazahstan și în ea se precizează că  Anatol Stati şi-ar fi falimentat intenționat firmele prin folosirea de companii offshore, prin care a șifonat zeci şi sute de milioane de dolari obținute din exploatarea resurselor de petrol şi gaze naturale pe care le deținea în Kazahstan.
Oficialii kazahi acuză că o parte din bani au fost folosiți pentru a „unge” politicieni din România, Kazahstan, Republica Moldova, Kongo, Sudanul de Sud și Irak.


Te-ar putea interesa și: