Un aliment îndrăgit de români are parte de o perioadă proastă. Mierea, pentru că despre ea este vorba, primește o lovitură dură. Producția slabă a acestui aliment a fost cauzată de vremea schimbătoare.

Timpul capricios din 2020 nu le-a priit albinelor. Alimentul preferat de mulți români și foarte apreciat de străini, a fost mai puțin.

România exportă anual peste 60 la sută din cantitate în țări din Europa, Asia și chiar în Statele Unite. Românii au început să consume mai multă miere în această perioadă. Nutriționiștii susțin că este indicată pentru sistemul imnunitar.

Un apicultor din zona Blajului ne spune că anul trecut a fost unul dintre cei mai slabi de când se ocupă de albine. Vremea i-a permis acum să le lase afară.

Producția la miere de salcâm a scăzut și cu 70 la sută anul trecut. A fost din cauza vremii cu zile calde în ianuarie și februarie, urmate de ger.

„Imediat după ce a început să înflorească salcâmul s-a schimbat vremea. La salcâm trebuie să obții cam 15 kg pe familie, dar anul trecut a fost undeva la 5 kg pe familie. Eu fac apicultura de 32 de ani și nu am întâlnit așa an slab.”, a spus acesta pentru știrileprotv

Aliment recomandat pentru imunitate

Adrian Berindean este din Cluj are 140 de familii de albine. Și el a fost afectat în 2020.

„Anul trecut, producția de miere, datorită factorilor climatici, a fost scăzută. Față de 2019, cred că cu 50 la sută mai puțină. Să speram că va fi un an mult mai bun decât anul trecut.”, a declarat el.

Apicultorii spun că au fost nevoiți să se adapteze. Acum vând miere cu nucă, fructe confiate sau cătină.

Laura Gavrilaș, nutriționist dietetician, spune care sunt beneficiile acestui aliment.

„Cu cât mierea de albine este mai închisă la culoare, aceasta are un efect antioxidant mai puternic.”, susține ea.

Într-un an normal în România cantitatea de miere depășește 20-25.000 de tone. Anul trecut a fost dezastru.

Victor Mates, manager firmă a spus că s-a ajuns la o situație nemaiîntâlnită în ultimii 40-50 de ani.

„Prețul și cererea la sortimentul salcâm a crescut, aproape s-a dublat prețul la export la salcâm. Noi exportăm în Japonia cantități însemnate, Germania, Spania, Franța, Marea Britanie și am reușit să exportăm și în Australia sau SUA.”, a conchis el.