În afară de petardele obișnuite, lansate de Lia Olguța Vasilescu (cresc salariile, cresc pensiile, scad taxele, așezați-vă liniștiți), au apărut noi chestiuni concrete.

Scade contribuția la Pilonul II de pensii. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că bugetul de stat e în foame mare, iar el trebuie hrănit cu bruma de bani pe care, aceia dintre noi care au fost mai gospodari, au pus-o deoparte pentru bătrânețe. Mai precis, cei care s-ar fi putut bucura de o pensie mai mare datorită investițiilor realizate cu contribuția la Pilonul II, va trebui să se mulțumească cu bani mai puțini. Restul, îi cheltuiește guvernul.

Crește salariul minim pe economie. O prostie cu priză la mase, care nu reușesc să înțeleagă că așa ceva este o piedică pentru angajarea în primul loc de muncă sau în meserii necalificate. Adică dăunează exact tinerilor și săracilor, care își găsesc din ce în ce mai greu de muncă, cel puțin în condiții legale, cu contract la vedere. Firește, pentru guvern este doar un mod de a aduna mai mulți bani, sub forma contribuțiilor sociale care vor trebui să fie plătite de toți cei care au „carte de muncă”.

Se impozitează veniturile firmelor pentru o cifră de afaceri sub 1 milion de euro. O măsură cu două tăișuri, care poate fi avantajoasă pentru unii și dezastruoasă pentru alții, respectiv pentru cei care și-ar dori să se dezvolte și să reinvestească tot profitul obținut. Cei din urmă, se vor trezi că se confruntă, practic, cu un fel de taxă pe investiții.

Taxa de solidaritate. Această idee proastă a fost rebotezată „Taxa asigurătorie pentru muncă” și ridicată la 2,25%. Până acum, firmele plăteau pentru acest scop doar 0,25% din totalul fondurilor de salarii.

Contribuțiile sociale pentru activități independente. Acestea nu vor mai fi plătite la nivelul sumelor obținute, ci la nivelul salariului minim pentru economie.

Cam astea sunt veștile proaste. Ar mai fi o veste aproape bună, faptul că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%. Ar fi bună, dacă ar fi și oportună, dar recentul anunț cu privire la deficitul de 4,1% al bugetului, ne face să ne îndoim de posibilitatea ca această măsură să și fie implementată.

Turbulențele din fiscalitate au atins cote de avarie. V-ați legat centurile de siguranță? Vă sfătuim să o faceți fără întârziere. O aterizare forțată este iminentă!