UE trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează. Comisia Europeană vine cu noi propuneri

SURSA FOTO: Dreamstime

Propunerile publicate miercuri, 14 iulie, de Comisia Europeană arată că UE trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează şi în paralel să scadă consumul de energie până în 2030. Măsurile ar trebui să ajute statele membre să îşi atingă obiectivele ce vizează reducerea emisiilor poluante.

UE trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează. Comisia Europeană vine cu noi propuneri

Una dintre propunerile prezentate de Comisia Europeană vizează majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019. Astfel, noul obiectiv îl înlocuiește pe cel precedent, care viza o pondere de 32% a energiilor regenerabile, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Prin Planul Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, ţinta naţională propusă de România pentru anul 2030 pentru energia regenerabilă este de 27,9%. Totuși, în anul 2019, Comisia Europeană a recomandat României să majoreze, până la „cel puţin” 34% ţinta privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând contribuţia României la atingerea obiectivelor Uniunii la orizontul anului 2030, conform sursei menționate.

Comisia Europeană a propus și înăsprirea unor norme

De asemenea, Comisia Europeană a propus în aceeași zi și înăsprirea normelor care determină dacă energia rezultată de pe urma arderii lemnului poate fi clasificată drept regenerabilă. Așadar, centralele pe biomasă cu o capacitate de cel puţin 5 MW trebuie să îndeplinească criteriile de sustenabilitate referitoare la utilizarea bioenergiei şi să permită o reducere substanţială a emisiilor comparativ cu arderea de combustibili fosili. În momentul de față, centralele pe biomasă cu o capacitate mai mică de 20 de MW sunt scutite de la îndeplinirea acestor cerinţe.

Mai apoi, Comisia Europeană a propus stabilirea unui obiectiv pentru toate statele membre UE, astfel încât acestea să îşi scadă consumul de energie cu 9% până în 2030, comparativ cu consumul de energie preconizat pentru acea dată conform planurilor actuale. Pentru a atinge obiectivul respectiv, ţările membre vor trebui să introducă măsuri care să diminueze consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 şi până în 2030, adică aproape o dublare faţă de cerinţa actuală de reducere a consumului final de energie, cu 0,8% pe an. Această reducere ar putea fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire şi răcire mai eficiente energetic.

Sursă foto: Dreamstime