Proiectul propus va consta din împrumuturi în valoare de până la 40 milioane de euro pentru băncile participante care vor reîmprumuta aceste fonduri intreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-urilor) din sectorul industrial pentru ca acestea să îşi modernizeze facilităţile în vederea respectării standardelor UE din domeniul protecţiei mediului, sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă, şi calităţii şi siguranţei produselor.

Proiectul va fi completat de fonduri sub formă de granturi în valoare de 10,2 milioane de euro, provenite de la UE şi Guvernul României, pentru cooperare tehnică şi ca stimulente pentru bănci şi debitorii secundari.

Proiectul va contribui la eliminarea barierelor de pe piaţă care împiedică IMM-urile industriale să implementeze proiecte de investiţii pentru obţinerea conformităţii cu standardele UE. Proiectul propus va avea efecte demonstrative pozitive în ceea ce priveşte îmbunătăţirea standardelor de conduită în afaceri şi restructurarea cu succes a intreprinderilor, şi va duce la acumularea de expertiză în rândul IMM-urilor şi băncilor participante în ceea ce priveşte noul mediu legislativ.

Modelul mijlocit financiar s-a dovedit de succes prin aceea că este accesibil unei game largi de debitori secundari din sectorul industrial, obţinându-se astfel un maximum de impact în ceea ce priveşte fondurile donatorilor.

Facilitatea va avea un efect pozitiv asupra IMM-urilor româneşti sub raportul dezvoltării capacităţii acestora de a asigura protecţia mediului, sănătatea şi siguranţa angajaţilor, şi calitatea şi siguranţa produselor. Băncile participante propuse, BCR şi BRD, sunt ambele clienţi existenţi ai BERD şi au implementat cu succes procedurile de mediu ale BERD pentru proiecte de intermediere financiară; ele vor trebui să continue să implementeze procedurile de mediu ale BERD pentru credite mici şi micro-credite, care includ înaintarea de rapoarte anuale de mediu.

Fondurile pentru cooperarea tehnică, care se vor ridica la circa 1,4 milioane de euro şi vor fi asigurate de UE şi Guvernul României, vor trebui să acopere următoarele arii vor ajuta IMM-urile să pregătească proiecte eligibile pentru efectuarea de modernizări în conformitate cu directivele UE, aşa cum au fost transpuse în legislaţia românească.

Asistenţa poate include pregătirea de audituri de conformitate, pregătirea de planuri de investiţii, inclusiv recomandări privind măsurile necesare pentru asigurarea rentabilităţii, şi asistenţă pentru efectuarea cererilor de împrumut. Băncile participante vor beneficia de asemenea de partea tehnică deoarece aceasta le va ajuta să înţeleagă şi să evalueze cereri pentru împrumuturi în scopuri cu care nu sunt familiare.

Data: 24 martie 2008

Sursa: BERD