Liderul UDMR, Kelemen Hunor susține că impozitarea multinaționalelor este necesară, având în vedere că multe companii nu plătesc profit și îl scot din țară sub formă de optimizarea fiscală. În acest caz el a dat exemplu reprezentanța din România a Coca Cola.

Se scot banii din țară sub formă de optimizarea fiscală

„Coca Cola are un profit foarte mic, la o cifră de afaceri mare. În altă țară similară, Coca Cola are un profit mult mai mare, la o cifră de afaceri similară. În România, anumite companii merg pe optimizarea financiară, e un nume foarte frumos, dar se poate spune altfel – se scot banii din țară se facturează alte servicii și se înregistrează profitul în altă parte”, a spus liderul UDMR la Digi24.

De asemenea, el a criticat și Fiscul, spunând că agenții fiscali se uită numai la companiile mici și „lasă în pace” marile companii.

„Cei de la ANAF merg după companii mici și lasă în pace firmele cu cifră de afaceri mare și profit mic sau deloc. La aceste companii nu se uită. Eu o să spun lucrurilor pe nume. Dacă statul nu e în stare să adune TVA și alte taxe, înseamnă că nu e un stat puternic. Un stat puternic are reguli respectate de toți. Noi suntem interesați să avem un stat puternic”, a spus președintele UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că în acest caz, PNL nu e de acord cu taxa propusă de UDMR și susținută de PSD. Pe de altă parte, el a punctat că discuțiile pe această temă vor continua și în 2022.

„Nu trebuie să ne ambalăm, dar trebuie să discutăm. Să încercăm să aducem niște bani la buget”, a mai spus liderul UDMR. El a spus că taxa ar urma să intre în vigoare la minimum 6 luni după eventuala adoptare și ar putea aduce la buget „4-5 miliarde de lei pe an”.

Ce spun social-democrații?

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis a declarat că problema impozitului pe cifra de afaceri este una internaţională, precizând că există mecanisme prin care companiile îşi exportă profiturile.

Acesta a precizat că faptul că se discută la nivel international despre aşa ceva, înseamnă că este o problemă, iar PSD propune ca, pentru companiile cu cifră mare de afaceri, să se impoziteze, nu cu mult, cu 1%, cifra de afaceri.

„Orice stat este absolut îndreptăţit să identifice soluţii pentru a rămâne bani în ţara unde se produce activitatea, asta neînsemnând să punem jugul pe gâtul investitorilor străini. Trebuie să găsim mecanisme prin care să obţinem ceva, noi, ca stat, din marile profituri şi marile vânzări făcute de multinaţionale”, a spus Simonis, adăugând că este printre cei care susţin o dezbatere cu aceste companii, şi în general cu mediul de business.