Dezastru în Ucraina! Este în incapacitate de plată. Nu-și poate onora angajamentele financiare

La începutul acestei săptămâni, creditorii internaţionali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităţilor de la Kiev pentru îngheţarea, timp de doi ani, a plăţilor pentru obligaţiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari.

Premierului ucrainean, Denis Smihal a spus că moratoriul va permite Ucrainei să economisească plăţi în valoare de aproape şase miliarde de dolari, conform reuters.com

Amintim că o tară este considerată în „default” (n. red. incapacitate de plată) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

S&P a coborât ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei

Chiar și așa, vineri S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD (n.red. „selective default”).

„Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate în restructurare, precum şi criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este echivalentă cu un default”, a informat S&P într-un comunicat.

Simultan, Fitch a coborât la rândul ei, tot cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la C până la RD (n.red. „restricted default”).

De asemenea, niciuna dintre cele două agenţii de evaluare nu a asociat şi o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenţionează să îmbunătăţească, să retrogradeze sau să menţină ratingul de ţară al Ucrainei.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracţie economică de 35% până la 45% în 2022 şi lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

Livrările din Ucraina au fost deblocate

În altă ordine de idei, amintim că livrările de petrol din Ucraina către Cehia au fost deblocate. O bancă europeană a fost de acord să proceseze o plată care are legătură cu tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, eliminând motivul pentru oprirea livrărilor de petrol spre Europa Centrală, au declarat pentru Reuters mai multe surse din cadrul companiei slovace Slovnaft şi din apropierea acestui dosar.

Dacă va fi confirmată de toate părţile, efectuarea acestei plăţi va fi un pas înainte spre reluarea livrărilor de petrol către Cehia, după o săptămână de oprire, şi de asemenea va crea condiţiile pentru plăţile viitoare care să asigure tranzitul de petrol în regiune.