"Nu cred în proiectul cablului submarin şi o să vă spun de ce. Nu este o zonă stabilă în momentul de faţă. În plus, fiind un proiect care implică mai multe ţări, trebuie să existe interes din ambele părţi. Turcii nu au un interes pentru acest proiect, pentru că ei vor să crească gradul de conectivitate în curent alternativ şi nu în curent continuu. Turcia nu cred că va aloca bani pentru acest proiect", a spus Corina Popescu, în cadrul conferinţei Focus Energetic. 

Potrivit acesteia, proiectul prevedea inclusiv traversarea apelor teritoriale bulgăreşti, ceea ce l-ar fi făcut şi mai greu de realizat. "Acest proiect nu se va regăsi, probabil, în strategia energetică", a completat oficialul ministerial. 

Ministerul Energiei elaborează, în prezent, o nouă strategie energetică a României până în perioada 2030, document care va fi gata în luna octombrie. 

În ianuarie 2014, ministrul delegat pentru Energie de la acea dată, Constantin Niţă, şi ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz, au semnat un memorandum de înţelegere privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice, care va permite crearea unei facilităţi alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele două ţări, inclusiv prin cablu submarin, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei. 

"Cooperarea regională este esenţială pentru creşterea economică şi dezvoltarea regională. În acest sens, România îşi reafirmă angajamentul în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelelor de interconectare cu Moldova, Serbia, Ungaria şi Bulgaria, în vederea consolidării securităţii energetice şi creării oportunităţii pentru exportul de energie în regiune. În acelaşi timp, colaborarea cu Turcia reprezintă un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificării potenţialului de export. În acest sens, am discutat cu omologul turc, E.S. Taner Yildiz, despre potenţialele proiecte de interconectare", a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

În continuare, acesta s-a referit la cablul submarin România – Turcia, un proiect de interes pan-european "cu o contribuţie importantă în dezvoltarea pieţei regionale de electricitate în perspectiva integrării acesteia în piaţa UE, o soluţie pentru exportul de energie pe piaţa din Turcia şi pe pieţele adiacente".

SURSA: Agerpres