Decizia ar urma să majoreze rezervele valutare ale ţării cu aproximativ 9,2 miliarde dolari. Autoritatea monetară a informat că aşa-numitele cerinţe privind rezervele minime obligatorii în valută au fost majorate cu 300 de puncte de bază pentru toate depozitele în valută, indiferent de maturităţile lor, conform agerpres.ro

Nivelul rezervelor Băncii Centrale a Turciei

Banca centrală a precizat sâmbătă că măsura face parte din politica de normalizare, după ce a furnizat valută suplimentară pe pieţele financiare în luna martie pentru a atenua impactul pandemiei de Covid-19.

Nivelul rezervelor Băncii Centrale a Turciei a devenit un subiect de îngrijorare pentru analişti încă de anul trecut, când autorităţile au început să împrumute valută de la băncile comerciale prin intermediul unor acorduri de tip swap. De asemenea, băncile de stat din Turcia au vândut dolari pentru a sprijini lira, care în acest an a pierdut aproximativ 13% din valoare.

Trebuie menționat că rezervele Turciei au scăzut de la peste 105 miliarde dolari la începutul anului până la peste 90 de miliarde de dolari săptămâna trecută, potrivit cifrelor oficiale.

Raportul privind stabilitatea financiară globală, publicat de Fondul Monetar Internaţional la finele lunii iunie, menţiona că Turcia este sub gradul optim de adecvare a rezervelor.