Studiul realizat de oamenii de știință chinezi transmitea că cei cu grupa de sânge A par a fi mai vulnerabili față de noul coronavirus, în timp persoanele cu grupa O sunt mai rezistenți.

Un alt studiu realizat recent de Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital duce la o cu totul altă concluzie. Chiar dacă concluziile sunt diferite, noul studiu nu neagă o legătură între grupa de sânge și modalitatea în care fiecare individ reacționează la boală, potrivit cnn.com

Probleme de coagulare a sângelui

Conform studiului, persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai puțin predispuse la probleme de coagulare a sângelui. Problemele de coagulare, formarea de trombi, reprezintă unul dintre efectele secundare grave ale coronavirusului, explică Jacques Le Pendu, directorul companiei de cercetări medicale Inserm.

Le Pendu mai spune că rata mai mică de infectare a celor cu grupa 0 ar putea fi dată de cum funcționează anticorpii.

Directorul companiei de cercetări medicale compară situația cu cea a unei transfuzii greșite, spunând că anticorpii din sângele primitorului resping sângele donatorului, dacă persoana nou infectată cu COVID-19 are grupa 0, iar cea de la care a luat virusul are grupa A, anticorpii celei infectate ar putea neutraliza parțial virusul, în cazul în care particulele virale conțin anticorpi ai transmițătorului.

O protecție în fața contaminării

Cercetătorii de la University of Reading, Marea Britanie, și de la Thi-Qar University, Irak, spun că grupa 0 ar putea oferi o mică protecție în fața infamului coronavirus.

Echipa condusă de profesorul Sakthivel Vaiyapuri, expert în boli cardiovasculare și farmacologie la University of Reading, încearcă să afle ce rol joacă grupa de sânge în rata de contaminare. Aceștia studiază 4.000 de irakieni care au luat boala și alți 4.000 care nu au luat-o.

Prof. Vaiyapuri transmite că sunt prea multe variabile în problema coronavirusului pentru a spune cu siguranță dacă există o protecție suplimentară, chiar dacă rezultatele preliminare arată că grupa 0 ar avea un mic rol protectiv.