Diplomaţii au declarat că, deşi Ankara a aprobat planul, cunoscut sub numele de „Eagle Defender”, ea nu le-a permis liderilor militari ai NATO să îl pună în practică.

Turcia refuză să accepte aceste planuri dacă noi nu recunoaştem PYD/PKK drept o entitate teroristă”, au mai spus diplomaţii, referitor la grupurile kurde siriene şi turce pe care Ankara le consideră grupări rebele periculoase.

„Noi spunem nu. Trebuie să ne arătăm solidaritatea pentru aliaţii estici şi nu este acceptabil să fie blocate aceste planuri”, au mai spus ei.

Turcia a lansat azi o ofensivă militară

Potrivit AFP, Ministerul Apărării a declarat că echipele de „comando” s-au deplasat în sprijinul dronelor și elicopterelor, după un bombardament cu lansatoare de rachete și arme de artilerie care au lovit peste 150 de ținte.

De asemenea, operațiunea, care a fost supranumită “Claw-Tiger” (”Gheare de Vultur”, în traducere), a avut loc după o “recentă ascensiune a atacurilor asupra secțiilor noastre de poliție și bazelor militare” din apropierea frontierei irakiene.

Turcia a efectuat atacuri aeriene la începutul acestei săptămâni care au atras un răspuns furios din partea Irakului, care le-a etichetat „o încălcare a suveranității”.

Ce spune purtătorul de cuvânt al lui Erdogan

Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan a apărat acțiunile Turciei. “Turcia își continuă lupta eficientă împotriva terorii folosindu-și drepturile pe baza dreptului internațional”, a spus Omer Celik pe Twitter.

“Este cel mai natural drept și datoria noastră să luptăm împotriva teroriștilor care ne atacă frontierele, cetățenii și forțele de securitate.”

PKK, care a luptat împotriva statului turc din 1984, este interzis de Ankara și aliații occidentali, care îl consideră grup terorist.

Zeci de mii de oameni au fost uciși în timpul violențelor. Bazele PKK nu sunt autorizate în mod explicit, dar sunt tolerate de o administrație kurdă autonomă din nordul Irakului.

Irakul l-a chemat pe trimisul Turciei de la Bagdad, Fatih Yildiz, din cauza atacurilor de duminică seară.

Ambasadorul a precizat pe Twitter că a informat oficialii irakieni că Turcia va „lupta cu PKK-ul oriunde s-ar afla”, dacă Irakul nu „va face niciun demers” pentru a înlătura prezența PKK.