Vorbind despre formatele trilaterale de colaborare – cum este cel dintre Grecia, Cipru şi Israel – Mitsotakis a repetat că acestea nu sunt îndreptate împotriva nimănui şi nici nu exclud pe cineva. „Cooperarea regională este mereu deschisă tuturor. Totuşi există o condiţie: Respectarea dreptului internaţional şi a principiilor de bună vecinătate”.

Comentând atitudinea Turciei, premierul grec spune că aceasta „subminează stabilitatea în regiune: Obiectivul ei este de a controla politic şi militar întreaga regiune a Mediteranei de Est. După cum declară ei, doresc să aibă un cuvânt, doresc să fie un factor decisiv pentru orice decizie ce se ia în legătură cu regiunea noastră şi în regiunea noastră”. Acest lucru este inacceptabil pentru toate ţările care doresc să-şi păstreze suveranitatea şi independenţa pentru care s-au luptat.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu omologul său Benjamin Netanyahu, Mitsotakis a subliniat că Grecia şi Israelul sunt „aliaţi naturali”.

„Grecia şi Israelul sunt aliaţi naturali. Relaţiile dintre ţări se bazează pe legături istorice de decenii şi/sau secole. Relaţia puternică dintre popoarele Greciei şi Israelului se bazează pe respect reciproc, pe cultură şi pe viziuni comune. Prin urmare, este vorba despre o legătură statornică ce trece dincolo de politică”.

Premierul grec a mai afirmat că există „posibilităţi uriaşe pentru o acţiune coordonată” între cele două ţări în multe domenii, cum ar fi investiţiile, apărarea şi inovaţia, transmite Naftemporiki.