Vladimir Putin: Doborârea avionului rus va avea "consecinţe grave"

Doborârea avionului militar rus este o "lovitură aplicată în spate" de către Ankara şi va avea "consecinţe grave" pentru relaţiile Rusiei cu Turcia, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin.

 

UPDATE: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei

O 'reuniune extraordinară' a NATO va avea loc marţi, la ora 16:00 GMT, 'la cererea Turciei', în urma incidentului de la graniţa turco-siriană unde un avion rus de vânătoare Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă, Ankara susţinând că aparatul a încălcat spaţiul său aerian, transmite AFP.

'La cererea Turciei, Consiliul Atlanticului de Nord', principalul forum de consultare politică al NATO, 'va ţine o reuniune extraordinară la ora 17:00 (ora Bruxellesului)', a indicat un reprezentant al organizaţiei, citat de agenţia menţionată.

Acest consiliu este format din înalţi reprezentanţi ai celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, bloc militar din care Turcia face parte.

Kremlinul a calificat marţi incidentul drept unul 'foarte grav', dar a făcut apel la reţinere până la clarificarea tuturor circumstanţelor, după cum a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

 

ACTUALIZARE 11:00 Moscova susține că avionul doborât de turci se afla „exclusiv în spațiul aerian al Siriei” și a fost doborât de artilerie, de la sol. Avionul se afla la o altitudine de circa 6.000 de metri.

Moscova a confirmat, de asemenea, că piloții au reușit să se catapulteze.

Aviaţia turcă a doborât marţi un avion militar care a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria, au relatat posturile de televiziune NTV şi CNN-Turk, citând surse militare turce.

Postul de televiziune CNN-Turk, citat de portalul rus Gazeta.ru, relatase anterior că acesta era un avion de vânătoare rus. Preşedinţia turcă a anunţat ulterior că avionul doborât este unul rus, informaţie confirmată şi de Moscova, potrivit AFP.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, şi se prăbuşeşte într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay (sud).

La solicitarea agenţiei France Presse, un responsabil turc a precizat că autorităţile încearcă să identifice 'cărei ţări îi aparţine acest avion' doborât de avioane turce F-16.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgenţă cu şeful Statului Major, Hulusi Akar, şi cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO şi ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloţi care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reuşit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

De la începutul intervenţiei militare ruse în Siria în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la sfârşitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulţit între Ankara şi Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spaţiul aerian al Turciei şi care a fost forţat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci 'condiţii meteo nefavorabile'.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricaţie rusă, care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei.

 

Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta faţă de 'consecinţele serioase' ale acestei operaţiuni.

 

UPDATE: Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Ankarei