Donald Trump a reacționat vineri dur, pe Twitter, împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron. El a denunţat o ”prostie” a acestuia și a amenințat că va taxa vinul franţuzesc, drept represalii la impunerea unei taxe franceze asupra giganţilor americani din sectorul înaltelor tehnologii, aşa-numită taxă GAFA.

”Franţa tocmai a impus o taxă digitală asupra marilor noastre companii tehnologice americane. Dacă cineva trebuie să le taxeze, ar trebui să fie ţara de origine, Statele Unite”, a postat pe Twitter preşedintele american.

”Vom anunţa în curând o acţiune reciprocă substanţială după prostia lui Macron. Am spus mereu că vinul american este mai bun decât vinul franţuzesc”, a adăugat el.

Taxa GAFA, acronim care desemnează giganţii industriei digitale Google, Amazon, Facebook şi Apple, creează o impozitare a marilor companii din sector nu numai pe profit, de multe ori declarat în ţări cu o fiscalitate foarte scăzută ca Irlanda, ci şi pe cifra de afaceri, aşteptând o armonizare a regulilor la nivelul OCDE.

În iunie, Donald Trump a lăsat deja să se înţeleagă că ar putea introduce taxe vamale suplimentare Franţei. El a argumentat atunci că trebuie să corecteze o concurenţă considerată ”neloială”.

”Franţa taxează mult vinul şi noi taxăm puţin vinul franţuzesc”, a denunţat atunci preşedintele american într-un interviu.