Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că este gata să se întâlnească cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro doar pentru a negocia plecarea de la putere a acestuia.

Trump a minimalizat greutatea lui Juan Guaido, recunoscut totuşi ca preşedinte interimar al Venezuelei de către Washington, informează presa internațională.

”Voi lupta mereu împotriva socialismului”

„Maduro ar vrea să ne întâlnim. Şi eu nu m-am opus niciodată întâlnirilor – ştiţi, eu m-am opus rareori întâlnirilor”, a declarat Trump într-un interviu publicat de site-ul Axios duminică.

„Spun întotdeauna, nu pierdem mare lucru dacă ne întâlnim. Dar pentru moment, am declinat” oferta, a adăugat preşedintele american.

Potrivit Axios, pe durata interviului realizat vineri, Trump a lăsat să se înţeleagă că nu are mare încredere în Guaido, explicând în special că recunoaşterea legitimităţii acestuia de către Washington nu a avut „o mare semnificaţie, într-un fel sau altul”.

„Contrar stângii radicale, voi lupta mereu împotriva socialismului şi de partea poporului venezuelean. Administraţia mea a fost întotdeauna de partea libertăţii şi împotriva regimului opresiv al lui Maduro.

Regimul Maduro, afectat de sancțiunile internaționale

M-aş întâlni cu Maduro doar pentru a discuta un lucru: o plecare paşnică de la putere”, a precizat Trump luni dimineaţă într-un tweet, fără a-i menţiona numele lui Guaido.

Aproximativ 60 de ţări, cu SUA în frunte, l-au recunoscut pe Juan Guaido, dar China şi Rusia îl sprijină pe Nicolas Maduro, al cărui regim socialist este afectat de sancţiunile impuse de Washington.

Maduro a fost inculpat în martie pentru „narcoterorism” de către justiţia americană, care a promis o recompensă de 15 milioane de dolari pentru arestarea sa.

Dezvăluiri explozive despre Trump

În paralel, la sfârşitul lunii martie, în faţa eşecului strategiei lor de înlăturare a lui Maduro de la putere, SUA au propus un nou „cadru pentru o tranziţie democratică” în Venezuela, invitându-l pe Guaido să facă un pas deoparte în aşteptarea unor alegeri prezidenţiale „libere şi corecte”. Această propunere a fost imediat respinsă de Caracas.

Publicarea acestui interviu vine în timp ce Casa Albă se confruntă cu dezvăluiri explozive apărute într-o carte a fostului consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton.

Potrivit extraselor publicate de Axios, Bolton scrie că Trump „credea că Guaido este ‘slab’, spre deosebire de Maduro, care este ‘puternic’, şi îl numea pe Guaido drept ‘Beto O’Rourke de Venezuela”, referindu-se la un fost candidat la învestitura democrată care a abandonat timpuriu cursa pentru Casa Albă.