Pe fondul efectelor economice negative generate de pandemia de coronavirus şi având în vedere că negociatorii Republicani și liderii Democrați nu reuşesc de aproape două săptămâni să negocieze un pachet de ajutor care să poată fi adoptat de ambele camere, preşedintele Donald Trump a anunţat în acest weekend că va lua mai multe acţiuni executive.

Printre acestea se numără şi stabilirea unei scutiri de impozite pe salariu pentru americanii care câștigă mai puțin de 100.000 de dolari pe an, protejând astfel chiriașii de evacuare, dar şi extinderea beneficiilor de șomaj cu 400 de dolari pe săptămână – 25% fiind acoperit de stat.

Donald Trump a subliniat că scutirea din impozitul pe salariu ar putea deveni permanentă după alegeri, ceea ce înseamnă că aceste impozite nu vor fi amânate, ci eliminate. Acest lucru contrastează cu declarațiile lui Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, despre care Trump a spus că nu va putea face acest lucru având în vedere că Democrații sunt în favoarea adăugării de trei trilioane de dolari în taxe.

Disaster Relief Fund va oferi sumele pentru beneficiile săptămânale, care vor fi disponibile până la începutul lui decembrie sau „până când soldul fondului scade la 25 de miliarde, potrivit acțiunilor executive. Pentru a susține beneficiile, executivul alocă 44 de miliarde de dolari din acest fond, care în prezent are un sold de 70 de miliarde de dolari”.

Legea HEROS, susținută de Democrați, era în favoarea extinderii sporului de șomaj la 600 de dolari săptămânal până la anul, în timp ce Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a susținut un plafon de înlocuire a salariului de 70%.

„Facem asta fără Democrați. (…) Ar fi trebuie să fie foarte simplu să o facem împreună, dar ei vor tot felul de lucruri adiționale care nu au nicio legătură cu ajutarea oamenilor”, a precizat preşedintele Trump, potrivit tribuna.us.

Liderul de la Casa Albă a mai anunţat că extinde scutirea debitorilor de împrumuturi studențești, păstrând temporar dobânzile la împrumuturi la 0% până la sfârșitul anului și că a suspendat plata împrumuturilor studențești până în luna decembrie.