Președintele Donald Trump a criticat țările „delincvente” din NATO, în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele Poloniei, în Biroul Oval, miercuri, menționând că Polonia este una dintre cele numai opt țări, în afară de Statele Unite, care alocă cel puțin 2 la sută din PIB pentru apărare. 

„Sunt și delincvenți în ceea ce privește îndatoririle lor, a banilor pe care trebuie să îi plătească pentru apărare”, a spus Trump. „Statele Unite apără o mulțime de țări. Sunt țări delincvente, din perspectiva procentului pe care ar trebui să îl plătească. Și niciodată nu sunt mulțumit cu privire la acest lucru”.

NATO a adoptat Angajamentul de investiții în apărare în 2014, care solicită ca toate țările membre să ajungă să cheltuie 2% din PIB pentru apărare. Conform unui raport al NATO din noiembrie 2019, doar opt țări în afară de Statele Unite îndeplinesc acest obiectiv: Polonia, Letonia, Lituania, România, Estonia, Regatul Unit, Grecia și Bulgaria. Statele Unite alocă 3,42 la sută din PIB pentru apărare. 

Trump a vizat în mod special Germania, pentru că nu contribuie cu suficienți bani. „Germania plătește o parte foarte mică din cât ar trebui să plătească”, a spus Trump. „Ar trebui să plătească 2 la sută și plătește puțin mai mult de 1 la sută, în funcție de cum calculezi”. Germania cheltuie 1,38 la sută din PIB-ul său pentru apărare, potrivit NATO.

La începutul acestei luni, Trump a ordonat Pentagonului să mute aproape 10.000 de militari din Germania, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din prezența SUA acolo. El a spus miercuri că unele dintre aceste trupe vor fi mutate probabil din Germania în Polonia, notează Fox Business.

Bugetele apărării par să domine încă un Summit al NATO

„Vom reduce trupele din Germania în mod substanțial, până la aproximativ 25.000 de soldați”, a declarat Trump miercuri. „Unii vor veni acasă, iar alții vor pleca în alte locuri. Polonia va fi unul dintre aceste alte locuri din Europa”. Trump s-a angajat în vara anului trecut să trimită încă 1.000 de militari americani în Polonia, pentru a contracara o potențială agresiune rusă. 

Andrzej Duda, președintele Poloniei, este primul șef de stat care a vizitat Casa Albă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. El se confruntă cu alegeri duminică. „Face o treabă grozavă. Polonezii îl apreciază nemaipomenit de mult”, a declarat Trump miercuri. Se va descurca foarte bine cu sau fără noi. Va avea un mare succes și Polonia va merge înainte”.