Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, că s-a simţit foarte tare absenţa SUA în poziţia de lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează DPA, conform Agerpres.

“Vă mulţumesc încă o dată pentru implicarea atât de puternică în combaterea schimbărilor climatice”, a spus Trudeau într-un comentariu scurt făcut la începutul reuniunii virtuale de marţi.

“S-a simţit foarte tare absenţa SUA în poziţia de lider în ultimii ani”, a adăugat el.

După întrevedere, cei doi lideri au anunţat crearea unui grup de lucru comun pentru a alinia politicile celor două state cu scopul de a ajunge la zero emisii de carbon până în 2050.

“Nu există nimic ce nu putem obţine dacă ne angajăm să o facem”, a spus Biden după întâlnire.

A fost prima întrevedere a lui Biden cu un alt lider de la preluarea preşedinţiei la 20 ianuarie.

SUA a revenit în Acordul de la Paris privind clima

Biden, care a semnat în prima zi de mandat un ordin executiv pentru revenirea SUA în Acordul de la Paris privind clima, a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice un obiectiv central al preşedinţiei sale.

Preşedintele american Joe Biden afirma săptămâna trecută că lumea nu va putea să se mulţumească doar cu “minimul necesar” în lupta împotriva schimbărilor climatice, pe care le-a numit o “criză existenţială mondială”, în ziua în care SUA au revenit oficial în Acordul de la Paris.

“Nu mai putem să amânăm sau să facem doar minimul necesar pentru a răspunde la schimbările climatice. Este vorba de o criză existenţială mondială. Şi vom suferi toate consecinţele”, a declarat preşedintele american la Casa Albă, de unde a susţinut prin videoconferinţă primul său mare discurs de politică externă, pentru Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Canada şi SUA au convenit de asemenea să colaboreze pentru eliminarea rasismului din guvernele lor, să promoveze o relansare economică incluzivă, care sprijină afacerile deţinute de femei şi de minoritari, şi să coopereze în domeniul apărării.

Biden a promis de asemenea sprijin pentru eliberarea a doi canadieni închişi în China.

La întrevedere au participat şi vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, şi Chrystia Freeland, vicepremierul canadian.