Este lovitura anului pentru șoferi. Prețurile la carburanți au sărit în aer. Banii care sunt scoși acum din buzunar sunt la același nivel ca înainte de apariția crizei sanitare.

Dacă în urmă cu două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei, acum prețul este de 5,2 – 5,3 lei/litru. Companiile petroliere au venit și cu o explicație. Ele susțin că sumele crescute se datorează majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

Românii sunt extrem de nemulțumiți. Mulți se gândesc să apeleze la un alt mijloc de transport. Fie că este vorba de metro sau chiar bicicletă. Majoritatea spune însă că mașina este indispensabilă.

Scumpirea motorinei și benzinei produce dezastru

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24. În urmă cu trei luni de zile, un litru de benzină era 4,43 lei. Pentru motorină se plătea 4,38 lei. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum plătim cu peste 70 de bani mai mult față de cât plăteam în urmă cu 3 luni.

Economiștii vin și trag un mare semnal de alarmă. „Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, potrivit Digi24.

Cele mai mari prețuri la carburanți din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia și Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei. În cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina – 3,88 lei. La motorină, în Moldova se scot din buzunar 3,48 lei pe litru.