Într-un interviu acordat pentru Digi24, Nelu Tătaru a confirmat că în România va fi recoltată plasmă de la pacienții vindecați de coronavirus pentru a fi transferată altor persoane, aflate în stare critică, pentru a le ajuta în lupta cu virusul.

Această plasmă urmează să fie recoltată în trei centre, urmând ca ea să fie folosită la pacienții critici.

Plasma va fi prelevată de la cei care deja și-au făcut anticorpi și care sunt negativi la Covid-19 prin testarea moleculară.

„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Tehnica nu este una nouă

În ceea ce privește această tehnică folosită, nu este nouă, ci dimpotrivă, a fost folosită și în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul.

Atât în China, dar și Statele Unite sau alte țări din lume apelează la această terapie.

„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă.

Ventilatorul, o ultimă speranță

Nelu Tătaru a mai adăugat că în prezent, ventilatorul rămâne o ultimă speranță pentru bolanvii aflați în stare critică, iar România urmărește să crească numărul acestor aparate, fie din importuri, fie din donații, fie din producție proprie, pe cale să se realizeze.

În ceea ce privește tratamentul pentru coronavirus, în prezent există mai multe studii clinice în desfășurare în România.

Ministrul a vorbit și despre un vaccin și când se va putea face acesta.

„Un vaccin se face după ce avem un virus stabil la nivel de ARN, și nu modificări, pentru a putea identifica și o secvență pe care să o putem la un moment dat folosi în nașterea acestui vaccin”, a explicat ministrul.