Tranzacția momentului la nivel european. Potrivit Reuters, Morrisons, al patrulea mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie, a acceptat o ofertă de preluare primită din partea unui consorţiu condus de Fortress Investment Group, deţinut de SoftBank.

În ceea ce privește tranzacția, aceasta se ridică la o valoare de 6,3 miliarde de lire sterline (8,7 miliarde dolari), care este mai mare decât o ofertă concurentă făcută de un fond de investiţii american, mai precizează sursa citată.

De menționt este faptul că oferta din partea Fortress, în colaborare cu Canada Pension Plan Investment Board şi Koch Real Estate Investments, o depăşeşte pe cea de 5,52 miliarde de lire sterline, nesolicitată, propusă de Clayton, Dubilier & Rice (CD&R), pe care a respins-o pe 19 iunie.

Totuși, propunerea Fortress este sub cele 6,5 miliarde de lire cerute săptămâna trecută de unul dintre cei mai mari 10 investitori ai Morrisons, JO Hambro.

Următorul pas este ca acționarii Moririsons să voteze oferta Fortress, care conferă lanţului de supermarketuri o valoare de întreprindere de 9,5 milairde de lire sterline, incluzând şi datoriile nete de 3,2 miliarde de dolari.

Ce prevede legislația britanică

În ceea ce privește legislația britanică referitoare la preluări, legea prevede ca CD&R are timp până pe 17 iulie să revină cu o ofertă fermă. CD&R a refuzat să comenteze.

Analiştii au anticipat că şi alte grupurri de investiţii şi Amazon, care are un acord de parteneriat cu Morrisons, ar putea să intre într-un posibil război al ofertelor.

De menționat este faptul că, acordul cu Fortress scoate în evidenţă interesul în creştere al fondurilor private pentru lanţurile de supermarketuri britanice, care sunt considerate atractive datorită generării de numerar. Amintim faptul că Fortress este o filială independentă a companiei japoneze SoftBank Group și un fond global de administrare a investiţiilor care la sfârşitul lunii martie gestiona active de aproximativ 53 de miliarde de dolari.

Totodată, în 2019, Fortres a cumpărat comerciantul britanic de vinuri Majestic Wine. În acest context, partidul Laburist, aflat în opoziţie, a cerut guvernul să analizeze cu atenţie acordul de preluare.

”Miniştrii trebuie să lucreze de urgenţă cu Morrisons şi consorţiul pentru a se asigura că angajamentele de protejare a personalului şi a programului de pensii sunt angajante legal şi respectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist specializat în afaceri, Seema Malhotra.