Raportat la discuţiile din octombrie, condiţiile impuse de reprezentanţii UE 'reprezintă o uşoară schimbare' faţă de activele pe care s-a angajat să le scoată la vânzare Lafarge şi Holcim, adăugându-se doar fabrica din Saint-Nazaire, Franţa, au anunţat cele două companii. Printre activele pe care cele două companii intenţionează să le vândă se numără filiala franceză a Holcim şi cea germană a Lafarge, precum şi o serie de fabrici din Austria, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Marea Britanie, Canada Filipine şi Brazilia. În total, este vorba despre active cu o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de euro şi un total de 10.000 de salariaţi.

Citiți și: Lafarge a început vânzarea fabricilor în vederea fuziunii cu Holcim

Anunţat în luna aprilie a acestui an, proiectul privind fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro. Însă, pentru ca această fuziune să se realizeze, este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, precum şi a autorităţilor din domeniul concurenţei din aproximativ 15 ţări. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că, pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare, Lafarge şi Holcim trebuie să vândă active de şapte miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari).

"Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge va avea un impact pozitiv asupra pieţei româneşti, înteţirea concurenţei aducând după sine şi o rearanjare a preţurilor. Pentru ca fuziunea dintre cei doi producători de ciment să fie acceptată de autorităţile de concurenţă, Holcim şi Lafarge trebuie să vândă, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro", scria CAPITAL.RO, încă din luna mai, imediat după anunțarea tranzacției.

Citiți și: Impactul unei fuziuni fără precedent

Lafarge şi Holcim se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în primul semestru din 2015 şi au dat asigurări că vor continua negocierile în mod susţinut pentru vânzarea activelor. 'Europa este cea mai importantă zonă pentru această fuziune în privinţa problemelor ce pot apărea din partea autorităţilor de reglementare şi, după finalizarea tranzacţiei, o sursă majoră de sinergii', a apreciat analistul Ian Osburn, de la Cantor Fitzgerald în Londra.

Lafarge va renunţa la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, a anunţat UE. Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch în Franţa.

Holcim a intrat în România în 1997 şi, în prezent, deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

Vezi aici ce spunea șeful Holcim România despre TRANZACȚIA ANULUI

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori.
Sursa: Agerpres