Traian Băsescu se retrage din politică, dar va rămâne activ la fundația sa

Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual europarlamentar, a anunțat că se va retrage din viața politică la încheierea mandatului său la Bruxelles. Cu toate că a ajuns la vârsta pensionării, Băsescu intenționează să rămână activ prin intermediul fundației sale, Azimut.

Băsescu își încheie astfel o carieră politică de peste 30 de ani, marcând un nou început în sectorul ONG-urilor, unde intenționează să rămână activ și implicat.

Fostul președinte a confirmat, într-o emisiune televizată, că nu va mai candida pentru un nou mandat la Parlamentul European în alegerile din 9 iunie. El a spus că își va duce mandatul de europarlamentar până la capăt, după care se va retrage din politică.

Fundația Azimut, înființată pe 19 iunie 2023 și înregistrată la Judecătoria Sectorului 1, a fost creată pentru a susține activități educative și sociale. Băsescu a organizat prin fundația sa excursii pentru elevi la Parlamentul European.

„Mi-am înființat o fundație. Am dus elevi de liceu la Bruxelles să vadă Parlamentul European.

Chiar acum am 60 de copii de la școli private și de stat care vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles”, a declarat fostul președinte pentru Digi 24.

uniunea europeana, parlamentul european
SURSA FOTO: Dreamstime

Fundația a înregistrat venituri de aproximativ 53.000 de lei în șase luni de activitate

Conform datelor financiare publicate de Ministerul Finanțelor, fundația Azimut a înregistrat după șase luni de activitate venituri de 53.978 de lei, având la finalul anului 2023 active circulante de 108.869 de lei și cheltuieli minime de 109 lei.

Excedentul înregistrat a fost de 53.869 de lei, bani care trebuie reinvestiți în activitățile fundației, conform legislației ONG-urilor.

Deși nu mai beneficiază de privilegiile de fost președinte din cauza colaborării cu Securitatea, Băsescu rămâne cu o avere considerabilă. Conform declarațiilor sale de avere, el deține un teren de 34 de metri pătrați și un apartament de 184 de metri pătrați în București, un garaj de 30 de metri pătrați, o mașină Ford B-max din 2012, bijuterii, ceasuri și tablouri în valoare totală de 145.000 de euro.

În plus, Băsescu are acțiuni în valoare de 4.570.433 de lei, inclusiv titluri de stat și acțiuni la Romgaz. În conturi și depozite bancare, fostul președinte deține 39.997 de euro, 6.085 de dolari SUA și 113.711 lei.

Pe de altă parte, anul acesta, el trebuie să restituie un împrumut de 496.000 de lei către fiica sa Ioana și soțul acesteia, Radu Pricop, suma pe care a primit-o în 2022.