Europarlamentarul Traian Băsescu, candidat la Primăria Capitalei din partea PMP, a declarat luni că fraudarea TVA la nivelul Uniunii Europene (UE) este de 360 de miliarde de euro, iar României îi revin doar 6 miliarde din această sumă, conform unui studiu pe această temă realizat de UE.

„Să venim puţin la acest raport al OLAF (…). Nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar vreau să fim foarte clari: un studiu de fraudare a TVA făcut la nivelul UE constată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare – 30%, care înseamnă circa 6 miliarde de euro.

”Una e procentul, alta e valoarea absolută”

La totalul UE, fraudarea TVA este 360 de miliarde, din care României îi revin doar 6 miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA în Olanda, Italia, Malta şi în multe alte ţări în care nu se vorbeşte despre corupţie.

Deci, una e procentul, alta e valoarea absolută. Iar dacă mie vrea să-mi spună cineva că cel mai mare loc de evaziune, care e portul Rotterdam – asta nu trebuie să-mi spună nimeni, ştiu de când am lucrat acolo, de când băteam Rotterdamul – şi puteam să-i spun premierului.

Deci, cine îmi spune că se face evaziune în portul Rotterdam, fără să ştie autorităţile olandeze, îmi pare rău”, a afirmat Băsescu la o conferinţă de presă, întrebat cum comentează raportul OLAF despre România.

”Rotterdam nu e la Marea Neagră”

Fostul preşedinte a adăugat că problema corupţiei nu mai este o chestiune în dezbatere, în contextul în care raportul OLAF a fost citit de toată lumea.

„E adevărat, suntem campioni cu 30%, dar în valoare absolută ne revin 6 miliarde din 360. Cine dar e campion? Rotterdam nu e la Marea Neagră, Rotterdam-ul e pe acolo, la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupţiei.

Deci, problema corupţiei, dacă observaţi, nu mai este o problemă în dezbatere, pentru că toţi am citit acest raport. Nu numai eu, nu numai colegii mei din PPE, dar l-au citit şi colegii noştri germani, şi colegii noştri francezi, şi colegii noştri olandezi, şi toată lumea l-a citit”, a subliniat Băsescu.