Este doliu în lumea sportului din Statele Unite, dar şi printre iubitorii baschetului din lumea întreagă! Una dintre legendele din NBA, Elgin Baylor, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.

Opt finale NBA cu Los Angeles Lakers între 1958 şi 1971

Elgin Baylor, o legendă a baschetului nord-american, a disputat opt finale NBA între 1958 şi 1971 în tricoul celor de la Los Angeles Lakers. Fostul mare jucător, antrenor şi manager a decedat luni, 22 martie, la vârsta de 86 de ani, transmite agenţia AFP.

Născut la Washington, Elgin Baylor a fost ales de LA Lakers de pe poziţia numărul unu a Draft-ului din 1958, când franciza californiană se afla încă în Minneapolis, fiind desemnat debutantul sezonului în NBA, în 1959.

El a petrecut nu mai puţin de 14 sezoane la Los Angeles Lakers, fiind considerat unul dintre cei mai mari jucători din istorie care nu a reuşit să cucerească niciun titlu de campion al NBA. El a înscris în total 23.149 de puncte, reuşind o medie incredibilă de 27,4 puncte pe meci.

Manager general pentru 22 de ani la Los Angeles Clippers

Tricoul cu numărul 22 purtat de Elgin Baylor la Lakers a fost retras şi atârnă acum de plafonul arenei Staples Center din Los Angeles, la intrarea căreia a fost instalată în 2018 şi o statuie cu efigia sa.

După retragere, Elgin Baylor a antrenat echipa New Orleans Jazz, iar apoi a activat timp de 22 de ani ca manager general la rivala Los Angeles Clippers.


Doliu şi în baschetul românesc: marele campion Anton Netolitzchi a murit la 63 de ani

Săptămâna trecuta, lumea sportului din România a fost şi ea în doliu, după trecerea în nefiinţă a fostului mare baschetbalist Anton Netolitzchi, care a murit la 63 de ani. Netolitzchi avea în palmares 11 titluri de campion şi 130 de selecţii în echipa naţională a României. Vestea tristă a fost dată, miercurea trecută, de Clubul Sportiv al Armatei Steaua pe site-ul său oficial.

Anton Netolitzchi început să practice baschetul la vârsta de 10 ani. În anul 1977 a ajuns la Steaua Bucureşti. El a rămas fidel acesteia, fiind singura echipă pentru care a evoluat în toată cariera sa, până în 1993.

Născut pe 6 martie 1958, Anton Netolitzchi a avut 130 de selecţii în naţionala de baschet a României. A cucerit 11 titluri de campion naţional cu echipa Steaua Bucureşti. Primul titlu l-a luat în 1978. Ultimul a fost câștigat în 1991. În anul 1993 a câştigat şi Cupa României. A participat cu echipa naţională de seniori la patru ediţii ale Campionatelor Europene şi ale Cupei Balcanice interţări.

După retragere, a fost antrenor în cadrul secţiei de baschet a echipei roş-albastre. A activat atât la seniori, cât şi la tineret. Poziția de antrenor în cadrul secţiei de baschet a fost ocupată de Anton Netolitzchi  până la începutul anilor 2000.