Doliu în lumea muzicii. Quebec Raymond Lévesque, scriitor, compozitor și totodată unul dintre cei mai de top cântăreți canadieni, s-a stins din viață la 92 de ani. Anunțul a fost făcut de presa din Canada, relatează AFP.

El a fost autorul melodiei clasice ”Quand les hommes vivront d’amour” care a făcut înconjurul lumii. Totodată, poet, romancier, dramaturg şi actor, Raymond Lévesque a compus, de asemenea, sute de cântece care au dat ritm vieţii culturale a oraşului Quebec.

Cea mai cunoscută operă a sa va rămâne imnul pacifist ”Quand les hommes vivront d’amour”, compus în 1956 parţial ca reacţie la războiul din Algeria. De la Eddie Constantine la Celine Dion, Bourvil sau Renaud, cântecul a fost preluat de numeroşi artişti şi tradus în lumea întreagă.

Cariera sa a fost de-a dreptul impresionantă. În luna august a anului 1974, trei legende ale cântecului quebecoez, Félix Leclerc, Gilles Vigneault şi Robert Charlebois, au cântat piesa împreună în timpul festivalului ”Superfrancofęte” de pe Câmpiile lui Abraham din Quebec, în faţa a peste 100.000 de spectatori uimiţi, notează AFP.

Doliu imens în lumea muzicii

La scurt timp după aflare veștii, premierul din Quebec a ținut să transmită un mesaj de condoleanțe familiei.

”Condoleanţele mele familiei şi celor dragi ai marelui quebecoez Raymond Lévesque, autorul uneia dintre cele mai frumoase melodii din toate timpurile”, a reacţionat imediat pe Twitter premierul din Quebec, François Legault.

La rândul său, și ministrul federal al Patrimoniului, Steven Guilbeault, a salutat memoria unui ”gigant al scenei artistice din Quebec”. ”Raymond Lévesque ne părăseşte, însă imnul de pace va continua să trezească ceea ce este mai frumos în inima tuturor”, a scris oficialul pe Twitter.

Angajat în favoarea independenţei Quebec, Raymond Lévesque a refuzat din motive politice premiul Guvernatorului General, care o reprezintă pe regina regina Elisabeta a II-a în Canada, distincţie care i-a fost acordată în 2005. După ce şi-a pierdut auzul la jumătatea anilor 1980, artistul s-a dedicat scrierii, în special poeziei şi teatrului.

Artistul a fost spitalizat la Montreal după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Legenda muzicii a murit luni, potrivit familiei sale, citată de media.