Este doliu în lumea sportului din ţara noastră. Federaţia Română de Atletism a anunţat, sâmbătă, pe site-ul său oficial, că antrenorul Ioan Zanfirache a încetat din viaţă la vârsta de 67 de ani.

„Ioan Zanfirache a fost unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni din atletismul românesc şi mondial. În anul 1988 a părăsit România (unde activase în cadrul clubului Dinamo Bucureşti), stabilindu-se în Australia, împreună cu soţia, dar şi atleta sa, Daniela Costian (şi astăzi recordmana României la aruncarea discului).

Pentru ţara de la antipozi, Daniela Costian a câştigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona şi una de argint la Campionatele Mondiale în aer liber din 1993.

Revenit în ţară şi stabilit la Suceava unde a organizat un centru performant pentru pregătirea aruncătorilor, Ioan Zanfirache a fost timp de şase ani antrenorul lui Andrei Gag, multiplu campion naţional şi multiplu medaliat internaţional în proba de aruncarea greutăţii.

Andrei Gag are în palmares, cu Ioan Zanfirache alături, două podiumuri la Jocurile Mondiale Universitare (locul 2 la Gwangju, Coreea de Sud, în 2015, şi un loc 3 la Taipei, Taiwan, doi ani mai târziu), o medalie de argint la Campionatele Mondiale Indoor de la Portland, din 2016, an în care a ratat prezenţa în finala Jocurilor Olimpice de la Rio, cu toate ca a avut a avut acelaşi rezultat cu cel al ultimului admis!”, transmite Federaţia Română de Atletism în mesajul său.

Ioan Zanfirache a încetat din viaţă în urma unui infarct miocardic, mai precizează FRA.

Născut în anul 1953, Zanfirache a fost atlet de calibru, având în palmares, printre altele, un titlu de campion balcanic la aruncarea discului (1982), dar şi medalia de bronz la Universiada din 1981 de la Bucureşti.

În 1983 a participat la Mondialele de la Helsinki, clasându-se pe locul al 10-lea în Grupa A. În 1982 a ocupat locul al şaptelea la Europenele de la Atena.