Tragedie mondială în India. Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit duminică dimineață într-un lac de acumulare. Potrivit Reuters, viitura a determinat evacuarea sătenilor din aval, însă nu toți au putut fi salvați.

Autoritățile din India se tem că numărul persoanelor decedate ar putea fi de 150. Secretarul-general al guvernului din statul indian Uttarakhand a mărturisit că până în momentul de față nu se știe care este numărul exact al persoanelor decedate.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat”, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

De cealaltă parte, un martor ocular a descris tragedia. Acesta a povestit că a văzut un „zid” de praf, roci şi apă, după ce o avalanşă s-a produs în valea unui râu.

„Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a declarat Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă înaltă a satului Raini, într-o conversaţie telefonică purtată cu jurnaliştii de la Reuters. „Am crezut că şi noi vom fi luaţi de viitură”, a adăugat el.

Tragedie imensă în India

Localnicii sunt și ei în stare de șoc și se tem că angajaţii care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere au fost luaţi de viitură, precum şi sătenii aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne pentru foc şi îşi supravegheau turmele de animale, a adăugat Sanjay Singh Rana.

„Nu avem nicio idee despre numărul oamenilor care sunt daţi dispăruţi”, a mai spus el.

Și prim-ministrul indian Narendra Modi a intervenit. acesta a anunţat că urmăreşte situaţia cu mare atenţie și întreaga națiune se roagă pentru siguranța oamenilor aflați în zona distrusă.

„India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat Narendra Modi pe Twitter, după o conversaţie telefonică purtată cu premierul acestui stat indian.

De cealaltă prate, ministrul indian de Interne, Amit Shah a anunțat că forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunţat guvernul federal de la New Delhi, în timp ce echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului.

Stare de alertă maximă

După această imensă tragedie, autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

De asemenea, imaginile distribuite de localnici pe reţelele de socializare au surprins momentul în care apele lacului de acumulare s-au revărsat peste marginea superioară a barajului şi au măturat tot ce le-a stat în cale.

De menționat este faptul că Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În vara anului 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit „tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriaşe de apă care s-au format în munţi şi care au trimis la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuințele oamenilor.