Conform proiectului menționat mai sus, polițiștii nu mai au voie să instaleze radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică. De asemenea, radarele de top pistol nu vor mai putea fi folosite la mai mult de zece metri de mașina de poliție.

Deși propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, pentru a se aplica, ea are nevoie și de votul pozitiv al deputaților.

„Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive (…)”, este precizat în propunerea legislativă.

De asemenea, inițiativa legislativă prevede și reintroducerea unei măsuri ce a fost eliminată din legislația rutieră anul trecut. Adică, posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii contravenționale de până la 20 de puncte-mendă ( 2.900 de lei anul acesta) direct la omul legii care constată abaterea.