Potrivit bugetul.ro, Guvernul Orban ar urma să introducă o nouă taxă auto. Se pare că introducerea ei a fost amânată din cauza alegerilor prezidențiale.

Ludovic Orban a declarat că taxa ar trebui concepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă

„Cred că trebuie să fie concepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă este o taxă indirectă. Evident, ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate, variabil.

Şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene, vom anunţa public. Vă mai spun un lucru: decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm nişte bani de la proprietarii de maşini şi după aceea să trebuiască să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a declarat, la începutul lunii noiembrie, Ludovic Orban.

ANAF a returnat banii

Reamintim că taxa auto a fost eliminată la 1 februarie 2017, iar, ulterior, ANAF le-a returnat banii celor care au plătit o sumă la înmatricularea autovehiculelor.

În plus, din 2017 și până în prezent, Agenția Națională de Administrare Fiscală a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse şi aprobate.