Ce este șomajul tehnic

Concret, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. În acest context, contractele angajaților pot fi suspendate la inițiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizație lunară. Totuși, relațiile de muncă nu încetează.

Ce indemnizație vor primi angajații

Chiar dacă contractele de muncă sunt suspendate, angajații trebuie să primească o indemnizație lunară. Deși suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi și mai mare de-atât. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc din nou salariile obișnuite.

Nu se poate cere ajutor de șomaj

Cei care au contractul de muncă suspendat nu pot cere ajutor de șomaj având în vedere că deja primesc indemnizație de la angajator. Însă, dacă relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive ce nu țin de salariat, abia atunci se poate cere ajutorul de șomaj. Cu alte cuvinte, indemnizația de suspendare nu se poate cumula cu indemnizația de șomaj.

Până în prezent există 36 de cazuri confirmate cu coronavirus

Încă patru cazuri confirmate cu noul coronavirus, numărul cazurilor ajungând la nivel național la 36. Este vorba despre:

-Bărbat din București, 56 ani, a călătorit în Israel în perioada 22-29 februarie 2020, ieri noapte a prezentat simptome, starea de sănătate s – a agravat, internat în ATI la Spitalul V. Babes

– Bărbat, 55 ani, București, contact cu pacientul din Gerota, asimptomatic

– Bărbat, 31 ani, București, aflat în autoizolare

– Femeie, 53 ani, Covasna, sosită de 08.03 2020 din Italia, aflată în autoizolare