Conform CJUE, cei care au centrală în apartament trebuie să mai de niște bani, pe lângă ce pe care îi dau pentru întreținerea părților comune din bloc. Este vorba despre încălzirea blocului în părțile comune.

Acest regulament se aplică în cazul blocurilor racordate la o rețea de termoficare, desigur.

Care sunt părțile comune?

Potrivit Legii nr. 196/2018, părțile comune dintr-un bloc sunt secțiunile sau elementele din clădire sau din terenul aferent acesteia ce nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate utilizării tuturor proprietarilor din imobil. De exemplu: intrarea în imobil, casa scării, holurile, spațiul ghenei de gunoi, terasele etc.

Legea arată că aceste spații pot fi folosite doar în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată.

CJUE precizează că, chiar dacă serviciul furnizat de compania de termoficare este nesolicitat, fiecare proprietar de apartament din imobil trebuie să plătească pentru întreținerea spațiilor comune, inclusiv pentru încălzirea acestora, scrie avocatnet.ro.

Mai mult, oficialii au mai adăugat că țevile sau conductele ce traversează apartamentul debranșat de la încălzirea centralizată contribuie, într-o mai mică sau mare măsură, la încălzirea acestuia, dar și de transferul termic ce apare între spațiile încălzire și cele neîncălzite (holul blocului și apartament, de exemplu).