Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind adoptarea unor măsuri necesare facilitării parcării bicicletelor în spaţii publice.

Potrivit legii, clădirile publice sau de utilitate publică, unităţile din învăţământul preuniversitar de stat, pieţele agroalimentare, târgurile, autogările şi staţiile de cale ferată care deservesc trafic de călători vor fi dotate cu structuri metalice care să permită parcarea concomitentă a minimum 10 biciclete, cât şi montarea pe perioada staţionării acestora a unor dispozitive antifurt.

Autoritățile locale suportă costurile

Costurile lucrărilor necesare realizării dotărilor menţionate şi ale autorizaţiilor se suportă din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale şi din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat sau de stat, după caz.

În vederea implementării măsurilor prevăzute de prezenta lege, clădirile istorice şi de patrimoniu se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform reglementărilor legale în domeniu.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei încălcarea dispoziţiilor prevăzute de prezenta lege.

Constatarea contravenţiei se realizează de personalul autorizat al agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială.

Piețele rămân închise

În context, președintele Klus Iohannis a declarat că piețele vor române închise deoarece restricţiile sanitare care au intrat în vigoare la începutul săptămânii au un singur scop, respectiv protejarea populaţiei şi reducerea presiunii uriaşe care apasă pe sistemul sanitar. Piețele în aer liber vor funcționa în continuare.

”România se confruntă cu o situaţie extrem de complicată, iar restricţiile care au intrat în vigoare ieri au un singur scop – protejarea populaţiei şi reducerea presiunii uriaşe care apasă pe sistemul sanitar.

Măsurile nu sunt populare, produc supărare și sunt greu de acceptat. Existența noastră a tuturor a fost puternic afectată. Din cauza virulenței virusului am văzut că reglementările mai puțin restrictive au fost insuficiente.

Chestiunea piețelor a dus la destul de multe dezbateri, cred că măsura luată de guvern e justă, nu se închid toate piețele, ci doar cele care funcționează în spații închise. Piețele în aer liber vor funcționa în continuare.”, a explicat Klaus Iohannis.