Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, transmite că, în România, şomajul tehnic este plătit mai repede decât în alte ţări europene importante. „Știu că este greu de digerat această informație de către cei care nu vor să vadă realitatea”, a scris ministrul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare după miezul nopţii. Ea afirmă că, pentru lunile martie şi aprilie, statul a plătit 2,8 miliarde de lei pentru 1,8 milioane de angajaţi şi profesionişti.

Șomaj tehnic plătit mai repede în România decât în importante țări europene. Știu că este greu de digerat această informație de către cei care nu vor să vadă realitatea, dar pe mine cel mai mult mă interesează să ajungă banii la oameni, să îi știu trimiși rapid pentru angajați, după verificarea eligibilității. Facem plățile pe luna mai. Martie și aprilie – încheiate. 2,8 mld lei pentru 1,8 mil. angajați și profesioniști, până acum. #ANOFM #ANPIS”, a scris Violeta Alexandru în mesajul său.

„Simplu de depus solicitările, rapiditate în procesarea lor și în livrarea fondurilor pentru angajați”

Ministrul Muncii a detaliat apoi măsurile de sprijin pe care statul le va lua în continuare pentru oamenii care ies din şomaj tehnic şi revin în activitate. Ei vor fi sprijiniţi cu 41,5% din costul salarial. Violeta Alexandru mai spune că termenul ANOFM de evaluare documente şi livrare fonduri a fost scurtat la maxim la 10 zile. „Ştiu că cer din ce în ce mai mult, pentru că trebuie să se miște lucrurile repede”, a precizat ministrul. În plus, Violeta Alexandru le-a transmis angajatorilor că banii ar trebui să ajungă în mâna angajaţilor în 3 zile.

„Următorul pas concret – sprijin într-un cuantum de 41,5% din costul salarial pentru cei care au fost în șomaj tehnic și revin în activitate. Plățile prin rambursare, conform deciziei. Așa fiind decizia, am scurtat termenul ANOFM de evaluare documente și livrare fonduri la 10 zile (maxim). Știu că cer din ce în ce mai mult, pentru că trebuie să se miște lucrurile repede. Va fi la fel, simplu de depus solicitările, rapiditate în procesarea lor și în livrarea fondurilor pentru angajați. Gestionăm ambele măsuri, șomaj tehnic și 41,5% în această perioadă. Măsurile sunt simple pentru a se putea implementa rapid. Repet, mă interesează să ajungă banii la oameni. Grea perioadă traversăm!

Ne dorim să ajungă și informația de mai jos la cât mai mulți angajați și angajatori interesați. Suntem aici pentru orice este nevoie. Nu știu să fi fost o mobilizare mai bună în sistemul public și să se ajungă să se facă plăți rapid, imediat după validarea cererilor. Deci, se poate. Cu seriozitate, se poate. Contez pe angajatori să ajungă banii la angajați în 3 zile.

Pregătim noi măsuri. Avansăm cu fiecare etapă. VA fi bine, până la urmă!”, a mai transmis Violeta Alexandru prin intermediul paginii ei de Facebook.