Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care este eliminată supra-impozitarea contractelor part-time de la 1 ianuarie 2020.

Supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parţial a fost eliminată în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat, nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.

La începutul lunii decembrie, plenul Camerei Deputaților a dat vot favorabil proiectului de lege care elimină supra-impozitarea contractelor de tip part-time, după ce comisia pentru Buget a adoptat raport favorabil în acest sens.

Astfel de la 1 ianuarie 2020, peste 900.000 de persoane vor beneficia de anularea supra-impozitării contractelor de tip part-time, potrivit măsurii luate de Guvern pe 4 decembrie 2019.

Câte contracte part-time erau înainte de schimbarea făcută de Guvern

Guvernul a luat decizia de a supraimpozita contractele part time la 1 august 2017. De atunci, piața muncii a fost trasă în jos din cauza românilor care renunțau la acest tip de contract. Potrivit datelor furnizate la momentul respectiv de către Ministerul Muncii, la finalul lunii iulie, înainte de supraimpozitare, în România erau 1,129 milioane de contracte part-time.

La o lună după ce această măsură a fost implementată, contractele part-time au scăzut destul de mult, ajungând la 1,009 milioane de contracte de acest tip.

Situația a continuat să se înrăutățească, astfel că, la finalul lunii septembrie 2017, numărul contractelor part-time a ajuns la 973.809 în timp ce contractele de tip full-time erau în număr de 5,325 milioane.