Semnal de alarmă la nivel mondial. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne australian, Mike Pezzullo. Mai exact acesta a avertizat că “bat din nou tobele războiului”, referindu-se la escaladarea tensiunilor între Australia şi China legat de probleme comerciale şi de abordarea Beijingului faţă de Taiwan.

El a mai adăugat că tensiunile și fricile continuă să fie la apogeu, iar situația este încă incertă.

“Într-o lume a tensiunilor şi fricii continue, tobele războiului bat uneori slab şi departe, alteori mai tare şi tot mai aproape”, a spus Mike Pezzullo, într-un mesaj transmis de ziua naţională de comemorare a celor morţi în conflicte, scrie Reuters.

Totodată, Mike Pezzullo a mai adăugat că speră că vor fi găsite șanse de pace, în timpul pregătirii pentru ”blestemul războiului”

“Astăzi, naţiuni libere aud din nou bătând tobele războiului şi observă cu îngrijorare militarizarea unor probleme despre care până în anii recenţi nu credeam că ar putea fi catalizatori de conflict. Haideţi să căutăm în continuare fără încetare şansele de pace, pregătindu-ne în acelaşi timp, din nou, pentru blestemul războiului”, a transmis ministrul, citat de Agerpres.

Australia și China se pregătesc de război

De menționat este faptul că, declarațiile făcute de ministrul de Interne austrlian vin în contextul accentuării tensiunilor între Australia şi China legat de probleme comerciale şi de abordarea Beijingului faţă de Taiwan.

Mai exact, în urmă cu aproximativ două săptămâni, guvernul din insulă a raportat că un număr record de avioane ale forţelor armate chineze au pătruns în spaţiul său aerian. În același timp, preocuparea creşte în plan regional din cauza mobilizării forţelor armate chineze în Marea Chinei de sud.

Un nou aversment a fost transmis duminică, atunci când ministrul australian al apărării, Peter Dutton, a avertizat cu privire la un potenţial conflict cu China legat de Taiwan, afirmând că eventualitatea izbucnirii acestuia “nu ar trebui minimalizată”.