Prima reuniune de politică monetară din acest an de la Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) ar urma să se încheie miercuri după-amiază fără nicio modificare a costului creditului, însă analiştii vor urmări cu atenţie comentariile oficialilor Fed cu privire la starea economiei, inflaţie şi noua administraţie de la Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

Analiştii se aşteaptă ca venirea lui Joe Biden la Casa Albă să marcheze revenirea la o relaţie mai clasică între puterea politică şi Rezerva Federală, care a trebuit să se lupte pentru a-şi menţine independenţa în cei patru ani în care a fost preşedinte Donald Trump. Aceasta cu atât mai mult cu cât Fed ar urma să aibă un aliat în persoana secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, prima femeie care a ocupat postul de preşedinte al Fed.

Fed, comentarii despre „o posibilă inflație”

La finalul reuniunii de miercuri, un comunicat de presă urmează să fie publicat în jurul orei 14:00 (19.00 GMT), urmat de obişnuita conferinţă de presă a preşedintelui Fed, Jerome Powell, organizată cu o jumătate de oră mai târziu.

“Ar fi stupefiant ca Fed să zică altceva decât ceea ce a zis anterior cu privire la menţinerea unei politici relaxate pentru ca economia să se poată redresa”, crede JJ Kinahan, analist la Ameritrade, care se aşteaptă însă la eventuale comentarii cu privire la “o posibilă inflaţie”.

Acest termen revine în vocabularul economic după mai mulţi ani de absenţă. Mini boom-ul economic aşteptat în primăvară sau în vară, după o vaccinare pe scară largă a populaţiei SUA, ar putea avea ca efect o creştere temporară a preţurilor. În acest caz inflaţia ar putea reprezenta o dilemă pentru Fed, care repetă de mai multe luni că nu are în vedere o normalizare a politicii monetare pe termen scurt.

Consecințele economice ale campaniei de vaccinare

Observatorii îşi pun semne de întrebare şi cu privire la programul de achiziţii de active, în valoare de 120 de miliarde de dolari pe lună, care începând din luna martie a anului trecut a inundat pieţele financiare cu lichidităţi şi a făcut ca indicii bursieri să atingă maxime istorice în pofida pandemiei de Covid-19.

Preşedintele Fed ar urma să fie întrebat miercuri şi cu privire la consecinţele economice ale campaniei de vaccinare, precum şi cu privire la tulpina engleză a virusului Covid-19, care a obligat numeroase ţări să limiteze, din nou, deplasările.