Se recalculează toate pensiile

Metoda de calcul a pensiilor s-a tot schimbat în ultima vreme. Totodată, începând cu data de 1 septembrie a anului trecut, beneficiarii sistemului public de pensii care înregistrează sub 800 de lei venituri, sunt încadrați la „indemnizația socială pentru pensionari”, potrivit prevederilor Legii nr. 196/2009, care a suferit apoi trei modificări și completări prin Ordonanțe de Urgență – 82/2017, 114/2018, 135/2020.

Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, în această situație se află peste 903.000 de pensionari, la nivel național.

Noua lege a pensiilor, mai exact legea 127/2019  vine cu un alt set de modificări majore. Mai exact, există două tipuri de pensii minime: cea minimă, dar și pensia minimă de urmaș.

Astfel, la pensia minimă de urmaș are dreptul soțul supraviețuitor, dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani, iar valoarea pensiei minime de urmaș este de 704 lei.

Se schimbă legea pensiilor

Există și criterii noi pentru calcularea pensiei minime. Potrivit articolului 91 din legea 127/2019, cuantumul pensiei minime va fi de 45-75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat în plată la data stabilirii pensiei, care în 2021 este de 2.300 de lei.

Totuși, există anumite diferențe. Mai exact, în cazul persoanelor care au cotizat între 10 și 15 ani la stat, se aplică procentul de 40%, plus 1% pentru fiecare an cuprins între 10 și 14 ani. Astfe, pensia cuantumul pensiei minime este între 920 și 1.012 lei.

În ceea ce privește situația pensiilor la nivel național, ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că în următorul an toate pensiile vor fi recalculate.

„Anul acesta, planul este următorul: începem procesul de reclaculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate și echitate să putem ajunge, sper eu în maxim un an și jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor din România. Procesul este unul laborios și presupune mai multe etape.

Una este etapa legislativă în care trebuie să găsim o formulă care să aducă echitate, contributivitate și, da, să privim și spre pensiile speciale, pentru că nu putem face abstracție de aceste pensii, care să fie aduse la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant. Procesul legislativ presupune că Guvernul va veni cu un proiect de lege care va fi trimis în Parlament și acolo va fi dezbătut”, a spus Turcan, la B1 Tv.

Potrivit ministrului, 5 milioane de dosare de pensii sunt vizate, și trebuie neapărat recalculate.

„În paralel, vorbim de aproximativ 5 milioane de dosare de pensii – 4,9 aflate în plată, 200.000 intră lunar în plată cu noile pensionări. Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula prin care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate.

Pentru asta avem nevoie de 1.000 de persoane angajate în casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie echipamente, softuri și întregul proces este evaluat de specialiști din Ministerul Muncii la doi ani. Eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an. Intenționăm ca acestte cheltuieli să le asigurăm prin Programul Național de Recuperare și Reziliență pentru că reprezintă o măsură de reformă”, a mai spus ea.